Zinek - lesk a bída zapomenutého minerálu
Zinek – lesk a bída zapomenutého minerálu
Často se u nás můžete setkat s články o hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v lidském těle, který se účastní více jak 300 enzymatických reakcí v těle, zodpovídá za kvalitu našeho výkonu, spánku a celkového well-beingu. Toto nepřestaneme zdůrazňovat, a právě proto je na magnesiu postaveno mnoho našich produktů.
Nyní se ale budeme bavit o zinku, druhém nejvíce rozšířeném minerálu v našem těle. Velká část populace je však zinek deficitní…
Co je zinek?
Patří mezi nejdůležitější minerální látky v těle. Najít jej můžeme v každé buňce našeho těla. Podílí se na metabolismu tuků, cukrů, hormonů a vitamínů. Už pouhý lehký nedostatek může mít na naše tělo negativní dopad.
Hraje veledůležitou roli v našem imunitním systému, je to tedy silný antioxidant!
Zodpovídá za kvalitní fyzickou výkonnost, pokroky, či stagnaci v posilovně.
Udržuje hladinu testosteronu (ano, pánové, libido!) a u žen zvyšuje plodnost.
Slouží jako prevence proti rakovině.
Zlepšuje kardiovaskulární zdraví.
Zlepšuje citlivost na inzulín.
Slouží jako prevence proti Alzheimerově chorobě, zlepšuje mozkové funkce.
Zlepšuje spánek a kognitivní funkce.
Zlepšuje náladu a pomáhá proti depresím.
Co dělá zinek glycinát výjimečným?
Zaprvé je třeba porozumět procesu chelatační reakce. Po tomto složitém procesu se minerály stávají chemicky vázanými na aminokyseliny. Chelatace se vyskytuje přirozeně a to v průběhu trávicího procesu k usnadnění transportu minerálních látek přes trávicí stěnu tak, aby mohly být v těle efektivně využity.
Aminokyseliny nejsou jedinými „chelátory“, ale jsou ideální právě pro minerály. Forma glycinát je chelátová, tedy pro tělo velmi dobře využitelná.
Běžné formy minerálů jsou absorbovány v GIT (gastrointestiální trakt) a mají elektrický náboj, tím pádem k sobě přitahují různé složky potravy a tím pádem se špatně rozpouštějí a využívají.
Chelatační reakce zajistí oslabení nadměrné aktivity minerálů -> vznikají tzv. chelátové minerály, ztrácejí svůj elektrický náboj daleko snadněji se absorbují.
Je třeba říci, že zinek obsahují i různé potraviny. Problém nastává, pokud jsou potraviny ošetřované, nebo zpracované, pak tuto nadhodnotu ztrácejí. A ruku na srdce, kdo si v dnešní době dopřává maximálně kvalitní organické potraviny v bio kvalitě? Pokud se mezi vámi někdo takový najde, snižuje se mu nutnost suplementovat.
Nejvíce ohroženou skupinou jsou v tomto směru vegetariáni, kvůli nadměrné konzumaci potravin obsahujících kyselinu fytovou a také lidé se střevními problémy.
V jakých potravinách tedy najdeme nejvíce zinku?
- - zelený hrášek
- - fazole
- - houby
- - dýňová semínka
- - špenát
- - organické hovězí krmené trávou
- - ústřice
Zinkový test
Jak poznáme nedostatek zinku? Zkusit můžete testy doporučované například Dr.Mercolou. První možností je krevní test, druhou orální zinkový test chuti, kdy se vypije 1-2 lžičky roztoku sulfátu zinku a pokud necítíme jeho chuť, jsme zinek deficitní.
Příznaky nedostatku zinku
- - malý apetit a chuť k jídlu
- - výkyvy nálady
- - zhoršený čichový a chuťový vjem
- - nízké libido
- - chuť na sladké
Doufáme, že článek byl přínosem.
Doporučení:
Zvyšte svůj příjem zinku na 30-40mg denně!
Zinek Glycinát německé firmy Edubily nyní k zakoupení ZDE
Nezapomínejte na zinek!
Za tým ON,
Dominik Kodras
0 Komentáře